Поредната проба за банер

Всички новини

Новините от всички категории, в хронологичен ред

  Търсене в новините:
 
 
<< Предишна 1 2 38 9 1020 21 22 Следваща >>

Новини: „България се ваксинира срещу COVID-19 - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“

Излъчено от admin на 28-06-2021 09:14:57 EEST

През изминалата седмица, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен проведе мащабна информационна кампания за гр. Шумен под мотото: „България се ваксинира срещуCOVID-19- информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“.

Целта на кампанията бешеда сепредостави достоверна информация на възможно най-голям брой хора за значимостта и ползите от ваксинация срещу COVID-19, както и да насочи желаещите за имунизиране към разкритите в областта пунктове за поставяне на ваксини.

Информационните пунктове бяха разположени на три места по централната градска част в дните от 22 юни до 24 юни.

Наблюденията на екипите от РЗИ – Шумен и доброволци, участващи в информационната кампания са, че хората имат нужда от допълнителна информация и разяснения, тъй като търсят отговори на индивидуални и конкретни за тях въпроси.

 

Като част от информационната кампания на РЗИ – Шумен с мото: „България се ваксинира срещуCOVID-19- информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“, екипи на инспекцията проведоха и информационни срещи с представители на ромската общност в гр. Шумен и персонала на Дом за стари хора в гр. Нови пазар.

Регионална здравна инспекция – Шумен ще продължи и следващата седмица информационната си кампания, като ще разположи своите пунктове още три дена на следните места:

 • На 28 юни (понеделник) пред хипермаркет „Кауфланд 2“ на ул. „Бели лом“№1 в часовете от 11,00 до 13,00 ч.;
 • На 29 юни (вторник) на входа на Кооперативния пазар в гр. Шумен в часовете от 11,00 до 13,00 ч.;
 • На 30 юни (сряда) пред сградата на Областна управа - Шумен в часовете от 11,00 до 13,00 ч.;

Партньори в инициативата на РЗИ – Шумен отново са Български червен кръст – Шумен и Община Шумен.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици

Излъчено от admin на 23-06-2021 08:51:46 EEST

Регионална здравна инспекция – Шумен, Български червен кръст – Шумен и Общински здравен център гр. Шумен отбелязват 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици с многокомпонентна кампания в периода 16 юни – 2 юли 2021 г.

Мотото на кампанията за 2021 г., определено от Комисията по наркотични вещества към ООН е „Споделяй факти за наркотиците. Спаси животи!“.

Фокусът на кампанията е върху борбата с дезинформацията и насърчаване на споделянето на факти за наркотиците – от рискове за здравето, през възможности за справяне с проблема в световен мащаб до превенция, лечение и грижи.

Епидемията от COVID-19 доведе до безпрецедентна осведоменост за здравето, за мерките за запазване на здравето, както и до най-важния аспект – че можем да опазваме здравето си взаимно, отчитат експертите. Усещането за глобална общност и солидарност продължава да нараства, както и разбирането, че е необходимо всеки човек да получава здравни грижи. На Международния ден за борба с наркотиците усилията се обединяват около споделянето на резултати от научни изследвания, основани на доказателства данни и факти, които могат да спасяват живот, както и против дезинформацията и ненадеждните източници на информация.

 

Кампанията „Споделяй факти за наркотиците. Спаси животи!“ за гр. Шумен включва:

 1. Тренинг/обучения в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Комплекс за социални услуги „Детелина“, Средношколско общежитие „Младост“, училища и Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни гр. Шумен – в периода от 16 юни до 25 юни.
 2. Спортно състезание (с щафетни игри и състезание по футбол) под мотото „Спортът е здраве“ с ученици от VIII, IX, X и XI клас на СУ „Трайко Симеонов“ в гр. Шумен – 28 юни (понеделник).
 3. Доброволци от Български червен кръст – Шумен ще споделят факти за наркотиците и ще ги разпространяват сред учениците в СУ „Трайко Симеонов и ППМГ „Нанчо Попович“ гр. Шумен – на 28 юни и 29 юни.
 4. Флашмоб с ученици от СУ „Панайот Волов“ гр. Шумен – 29 юни (при подходящи климатични условия).
 5. Здравно-образователна кампания с превантивна цел: „Ваканция без риск“.  Целта на инициативата е да се припомни на младите хора, че една ваканция носи и своите предизвикателства. За всички участници в инициативата,организаторите са подготвили забавни игри, изненади и награди. В рамките на кампанията, РЗИ – Шумен ще информира и за възможността и значението на имунизацията срещу COVID-19.Инициативата е планирана за  2 юлиот 11,30 ч. на басейн „Аква свят“ в гр. Шумен (при подходящи климатични условия).
Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: „България се ваксинира срещу COVID-19 - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“

Излъчено от admin на 21-06-2021 13:50:09 EEST

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен организира мащабна информационна кампания за гр. Шумен под мотото: „България се ваксинира срещуCOVID-19- информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“.

Целта на кампанията е да се предостави достоверна информация на възможно най-голям брой хора за възможността за по-бързо приключване на пандемията от COVID-19, а именно чрез ваксиниране.

Акцентът на кампанията дава отговори на въпросите „Защо да се ваксинирам?“, „Как да избера ваксина?“, „Къде мога да се ваксинирам?“

Активната част на кампанията ще бъде в рамките на следващата седмица, от 21 юни до 25 юни.

В рамките на кампанията, екипи от РЗИ – Шумен ще обособят пунктове по централната градска част и ще бъдат на разположение за всички, желаещи да получат достоверна информация за значението на ваксините и възможността да се имунизират срещу COVID-19. Информационните пунктове ще бъдат разположени:

 • На 22 юни (вторник) пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ в часовете от 11,00 до 13,00 ч.;
 • На 23 юни (сряда) пред сградата на Областна управа - Шумен в часовете от 11,00 до 13,00 ч.;
 • На 24 юни (четвъртък) на входа на Градската градина в гр. Шумен в часовете от 11,00 до 13,00 ч.

Партньори в инициативата на РЗИ – Шумен са Български червен кръст – Шумен и Община Шумен.

 

Кампанията включва още и провеждането на информационни срещи в ромските общности със съдействието на здравните медиатори и посещения в социалните институции, където в повечето случаи, домуващите попадат в рисковите групи за по-тежко протичане на COVID-19.

Като част от кампанията, РЗИ – Шумен е инициирала и осигуряването на информационни материали за всички, които желаят да бъдат информирани, защитени и спокойни!

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: НА ВНИМАНИЕТО НА ОПЛ И ВРЕМЕННИТЕ ИМУНИЗАЦИОННИ ПУНКТОВЕ

Излъчено от admin на 31-05-2021 10:10:29 EEST

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: НА ВНИМАНИЕТО НА ВИСШИТЕ МЕДИЦИНСКИ И НЕМЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

Излъчено от admin на 18-05-2021 16:47:48 EEST

Уведомяваме Ви, че в  РЗИ-Шумен е получено План-разписание на курсове и индивидуално обучение за следдипломна квалификация на висшите медицински и немедицински специалисти през 2022 год., организирани от МУ– София.

Заявки по образец се приемат в стая №33, ет. 3 на РЗИ-Шумен в срок до 31.08.2022 г.

При изтичане на обявения срок, заявки няма де се приемат.

План разписанието може да бъде разгледано на Интернет-страницата на Медицински факултет-София (medfac.mu-sofia.bg) или в РЗИ-Шумен, ет. 3, ст.33.

За допълнителна информация: тел. 054/800 339 г-жа Пл. Панова

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Излъчено от admin на 14-05-2021 12:54:57 EEST

На  16 май 2021 г. се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и трети етап от Национална АНТИСПИН кампания. Ежегодно Националната АНТИСПИН кампания се провежда в 4 етапа. Започва на 1 декември, Световния ден за борба срещу СПИН, вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания.

За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва в Сан Франциско и Ню Йорк през 1983 г., когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи  на СПИН са били няколко хиляди. На английски език кампанията е наречена „Candlelight Memorial” – възпоменание със запалени свещи. При почти 38 милиона души, живеещи с ХИВ днес, кампанията Candlelight Memorialе и съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и за застъпничество за действащи политики в областта на ХИВ/СПИН.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Заповед за отмяна на противоепидемични мерки

Излъчено от admin на 23-04-2021 15:20:26 EEST

Заповед за отмяна на заповед за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки считано от 13.04.2021 г.

Излъчено от admin на 13-04-2021 11:37:33 EEST

Заповед за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 24 март - Световния ден за борба с туберкулозата

Излъчено от admin на 24-03-2021 15:04:15 EET

Световният ден за борба с туберкулоза се отбелязва всяка година на 24 март.

Тази година мотото е: „Часовникът тиктака“.

В България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза - от 38.5 на 100 хил. население през 2008 г. до 18.5 на 100 хил. души през 2019 г. и 12.8 на 100 хил. през 2020 г.

Общият брой на регистрираните с туберкулоза лица през 2020 г. е 930 души (по предварителни данни), спрямо 1 344 за 2019 г. За сравнение през 2008 г. техният брой е 3 150. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е над два пъти по-голям от този на жените. Най-засегнати са възрастовите групи, както следва: над 65 г. (25%); от 55-64 г. (20.3%) и от 45-54 г. (19.6%).

През 2020 г. са регистрирани 3 578 контактни на болни от туберкулоза лица, като над 1 304 от тях са обхванати с химиопрофилактика.

За област Шумен през 2020 г. има регистрирани 14 случаи на заболели лица от туберкулоза, от които 5 жени и 9 мъже. За 2021 г. до момента е регистриран 1 случай на лице от гр. Нови пазар.

Намаляването разпространението на заболяването е резултат от изпълнението на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулоза 2017-2020 г.”. По данни на програмата процентът на успешно излекуваните пациенти с бацилоотделяне се увеличава от 80% през 2007 г. до 83.4% при пациенти, започнали лечение през 2018 г.

В дейностите по изпълнение на националната програма активно участват специализираните лечебни заведения, регионалните здравни инспекции и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи. 

По Програмите за превенция на туберкулоза работят 29 лечебни заведения.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

Туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Заповед за отблокиране на лекарствен продукт

Излъчено от admin на 19-03-2021 12:02:26 EET

Заповед за отблокиране на лекарствен продукт Covid 19 Vaccine AstraZeneca.

Изпрати на приятел :: коментари 0


<< Предишна 1 2 38 9 1020 21 22 Следваща >>

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
сряда 30 ноември 2022 в 09:46 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 47 -ма седмица на 2022 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (47 -ма седмица на 2022 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Октомври на 2022 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2022 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2021 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2021 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 002