Поредната проба за банер

Всички новини

Новините от всички категории, в хронологичен ред

  Търсене в новините:
 
 
<< Предишна 1 2 314 15 16 Следваща >>

Новини: Информация за качествата на водата от местните водоизточници в с. Салманово

Излъчено от admin на 27-10-2021 09:00:00 EEST

При извършеното пробонабиране на 20.10.2021 г. и проведения лабораторен контрол на водата от 2 местни водоизточника в с. Салманово, бяха получени следните резултати:

- водата от чешма „Баба Конда“, находяща се между ул. „Кирил и Методий“ и ул. „Милан Борисов“ е с отклонения по микробиологични показатели.

- водата от чешма „Баба Пикла“, находяща се на ул. „Христо Ботев“ е с отклонения по микробиологични показатели и  по показател „нитрати“. Измерената стойност за нитрати е 105 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л.

 Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене.

Обръщаме Ви внимание, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 26-10-2021 10:00:00 EEST

РЗИ-Шумен организира „зелени коридори“ за поставяне на ваксини срещу COVID-19 в периода от 25.10.2021 г. до 29.10.2021 г. в следните имунизационни кабинети:

- Имунизационния кабинет на РЗИ-Шумен на ул. „Калоян“ № 1 (до РУО-Шумен) от 09:00 ч. до 16:00 ч.

- Имунизационен кабинет на МЦ „Свети Иван Рилски“ ООД в гр. Шумен, пл. „Възраждане“ №1 (Старата поликлиника, източен вход) от 09:00 ч. до 16:00 ч.

- Имунизационен кабинет на „ДКЦ І-Шумен“ ЕООД в гр. Шумен, ул. „Цар Освободител“ №100, източен вход от 13:00 ч. до 16:00 ч.

- Имунизационен кабинет на „СБАЛК Мадара“ ЕАД в гр. Шумен, ул. „Васил Априлов“ №63 от 10:30 ч. до 15:00 ч.

- Имунизационен кабинет на „МБАЛ Велики Преслав“ ЕООД в гр. Велики Преслав, ул. „Любен Каравелов“ №51 от 08:00 ч. до 13:00 ч.

Всяка сряда от 10:00 ч. до 14:00 ч. работи като „зелен коридор“ Имунизационния кабинет в гр. Нови пазар, ул. „Христо Ботев“ №22 в сградата на МБАЛ.

 

Имунизациите ще се правят с всички налични ваксини в РЗИ-Шумен: на „Пфайзер“ „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“.

 

Желаещите да носят документ за самоличност и медицинска документация при хронични заболявания.

 

Информация за разпространението на COVID-19 в област Шумен за 27 октомври 2021 г.

Информация относно ваксините е налична в единен информационен портал за борба с разпространение на COVID-19

 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 25-10-2021 16:48:29 EEST

Осигурени са безплатни антигенни тестове за изследване за COVID-19 за област Шумен

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен информира, че до този момент е сключила Договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове с 4 лаборатории, които са включени в Националната здравно-информационна система за областта.

Това са лабораториите:

„Първа МДЛ“ ООД на адреси: гр. Шумен, ул. „Петър Делян“ № 11а.

„МДЛ Д-р Ноневи“ ООД с адрес: гр. Шумен, ул. „Любен Каравелов“ № 22

„Самостоятелна медико-диагностична лаборатория АВХОН за извънболнична специализирана медицинска помощ“ ЕООД с адрес: гр. Шумен, ул. Цар Освободител № 100 (приземен етаж на ДКЦ 1 – Шумен).

„Самостоятелна медико-диагностична лаборатория Рамус“ ООД с адрес: гр. Шумен, ул. Цар Освободител № 120.

РЗИ – Шумен е създала необходимата организация и е в готовност да заяви и осигури  допълнителни количества безплатни антигенни тестове при необходимост, за да не се допусне недостиг за желаещите.

 

Важно: Антигенните тестове са безплатни за гражданите. Заплащане се извършва само за манипулацията, според цените на отделните лаборатории.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 22-10-2021 10:00:00 EEST

РЗИ-Шумен организира „зелени коридори“ за поставяне на ваксини срещу COVID-19 на всички желаещи на 23.10.2021 г. и 24.10.2021 г. (събота и неделя) от 09.00 до 15.00 часа в Имунизационен кабинет на РЗИ - Шумен на адрес: гр. Шумен, ул. „Калоян“ № 1 (до РУО).

Имунизациите ще се правят с всички налични ваксини в РЗИ-Шумен: на „Пфайзер“ „Модерна“, и „Янсен“.

Желаещите да носят документ за самоличност и медицинска документация при хронични заболявания.

Уведомяваме лицата, на които предстои да се поставя втора доза на 23.10.2021 г. и 24.10.2021 г., че могат да посетят дежурния кабинет на РЗИ – Шумен.

Във връзка с повишения брой желаещи да бъдат имунизирани, РЗИ – Шумен информира, че всеки желаещ може да се ваксинира, както в разкритите временни имунизационни кабинети на територията на областта, така и при общопрактикуващите лекари. Личните лекари могат да поставят ваксини и на хора, които не са в техните пациентски листи. Ваксините срещу COVID-19 и прилагането им са безплатни без значение от здравноосигурителния статус на лицата.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: НА ВНИМАНИЕТО НА ЛЕКАРИТЕ!

Излъчено от admin на 19-10-2021 16:15:09 EEST

Уведомяваме Ви, че в РЗИ-Шумен от базите за обучение на територията на област Шумен са постъпилиследните

предложения за места за специализанти, финансирани от държавата (МФД)

за 2022 г.:

  1. „МБАЛ-ШУМЕН“ АД:

Акушерство и гинекология2 места

Анестезиология и интензивно лечение3 места

Инфекциозни болести1 място

Кардиология3 места

Неонатология 1 място

Нефрология1 място

Образна диагностика1 място

Обща и клинична патология 1 място

Ортопедия и травматология1 място

Педиатрия3 места

Пневмология и фтизиатрия1 място

Урология1 място

Хирургия3 места

  1. „КОЦ-ШУМЕН“ ЕООД: Не обявява свободни места за специализантиза МФД и платено обучение.
  1. „СБАЛК МАДАРА“ ЕАД: Обявява 1 свободно място за специалност Кардиология – платено обучение.
  1. АПИМП ЕТ „Д-Р МИЛЕН ЧОЛАКОВ – КЛИНИКА Д-Р ЧОЛАКОВИ“: Не е предоставила предложения за места за специализанти по Обща медицина за МФД или платено обучение.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Излъчено от admin на 18-10-2021 09:48:08 EEST

Световният ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва всяка година на 20 октомври има за цел да повиши информираността за превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата.

Кампанията за тази година, провеждана под егидата на Международната фондация по остеопороза е под мотото: „Поемете инициативата за здравето на костите си!“ и ще протече основно онлайн в условията на продължаващата пандемия от COVID-19.

Регионална здравна инспекция – Шумен и Общински здравен център гр. Шумен ще отбележат 20 октомври 2021 г. с дейности, насочени към повишаване на информираността на заболяването:

Обучение и предоставяне на полезни съветиза превенция на заболяването Остеопорозана служителите на Център за обществена подкрепа гр. Шумен.

В периода 15-22 октомври се провеждат беседи на тема: „Остеопорозата – тихият крадец“ в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи № 3 в гр. Шумен, в Комплекс за социални услуги „Детелина“ гр. Шумен и с ученици от Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Шумен.

Според дефиницията на Световната здравна организация остеопорозата е най-честото системно заболяване на скелета, характеризиращо се с ниска костна маса и нарушения на костната тъкан, водещи до повишена чупливост на костите и увеличен риск от фрактури. При по-голяма част от засегнатите хора костната загуба настъпва постепенно и в началото протича без симптоми, поради което остеопорозата е наречена „тихият крадец“. В по-напреднал стадий заболяването е придружено от остри или хронични болки и гръбначни деформации.

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Загубата на костно вещество няма симптоми и често първия признак за наличие на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме, за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Кампания за безплатно силанизиране на първите постоянни зъби на децата от 5 до 9 години

Излъчено от admin на 14-10-2021 14:10:43 EEST

На 7 октомври 2021 г. в гр. Шумен стартира поредната кампания за силанизиране (профилактично покриване) на първите постоянни зъби на децата от 5 до 9 години, като част от дейностите по изпълнение на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в Р България.

Силантите предпазват от зъбен кариес, като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес. Те защитават първите постоянни дъвкателни зъби в периода на растеж. Поставянето им е бързо, лесно и безболезнено за детето.

Безплатното поставяне на силанти се извършва в специализирани лечебни заведения (стоматологични кабинети), след като родителят е удостоверил съгласието си с попълване на Декларация за информирано съгласие и ще продължи до 30 ноември 2021 г.

Лекари по дентална медицина, които работят по тази кампания в гр. Шумен са:

Д-р Виолета Алексиева;

Д-р Минка Чалъкова;

Д-р Гергана Велинова;

Д-р Диана Труфчева;

Д-р Арзу Басри;

Д-р Венцислав Баев;

Д-р Недялко Недялков

За допълнителна информация и съдействие: д-р Виолета Алексиева – регионален координатор за област Шумен – моб.телефон 0897943905 или 054/82 13 83.   

За повече информация относно силантите и как те защитават първите постоянни зъби на децата - www.oralnaprofilaktika.bg или на безплатен телефон 0800 1 45 46.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Провеждане се семинари по приобщаващи местни политики по проект „T.E.A.M.3 – Заедно постигаме повече“ No 101008352 – TEAM3 – REC-AG-2020/REC-RDIS-NRCP-AG-2020

Излъчено от admin на 11-10-2021 09:58:44 EEST

Проект: T.E.A.M.3 - Заедно постигаме повече

Национална Ромска Платформа

No 101008352 – TEAM3

REC-AG-2020/REC-RDIS-NRCP-AG-2020

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Права, равенство и гражданство” (2014-2020)  на Европейския съюз от Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси чрез администрацията на Министерския съвет

В дните 4 – 8 октомври 2021 г. в Евксиноград, Варна се провеждат два семинара по въпроси, свързани с приобщаващи местни политики, с участието на заинтересовани страни на областно и местно равнище, по проект „T.E.A.M.3 - Заедно постигаме повече“.

Целта на семинарите е да повиши знанията и уменията на участниците за разработване и прилагане на политики и планове за приобщаване на уязвими етнически общности, да информира за рамката на интеграционните политики, да предостави възможност за обмен на мнения и практики, да популяризира проекта и Националната ромска платформа. По този начин семинарите ще спомогнат за укрепване на диалога и сътрудничеството между различните заинтересовани страни при планиране и провеждане на местните политики, приобщаващи уязвими етнически общности.  

Участниците бяха запознати с ръководните принципи в местната политика за приобщаване, последователните етапи за изработване на план за действие с участието на местните общности, изпълнение, мониторинг и оценка, възможности за финансиране, на плана за действие, управлението на партньорствата в приобщаващата политика.  На участниците е представен проекта на националния стратегически документ за равенство, приобщаване и участие на ромите за периода 2021-2030 г. Бяха обсъждани и други въпроси по темата.

В семинарите участваха представители на заинтересовани страни от североизточен и северен централен райони на страната – областни администрации и институции, общини – общински администрации, граждански организации, медиатори и други, които имат отношение към въпроси, свързани с интегриране на ромите, Националната контактна точка по изпълнение на относимите стратегически документи, екипът на проекта.

Проект „T.E.A.M.3 – Заедно постигаме повече“, No 101008352 – TEAM3 – REC-AG-2020/REC-RDIS-NRCP-AG-2020, финансиран по Програма „Права, равенство и гражданство” (2014-2020) на Европейския съюз, се изпълнява от Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси чрез администрацията на Министерския съвет. Секретариатът е и Национална контактна точка по относимите национални стратегически документи.

Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните материали се носи от автора и при никакви обстоятелства не може да се приема като официална позиция на Европейската комисия. Европейската комисия не поема никаква отговорност за използването на съдържащата се в документа информация.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАБОТЕЩИ ЛКК В ОБЛАСТ ШУМЕН ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2021 г.

Излъчено от admin на 01-10-2021 09:00:00 EEST

 

РАБОТЕЩИ ОБЩИ ЛКК 

РАБОТЕЩИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ЛКК 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СПРАВКА ЗА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ОБЛАСТ ШУМЕН ЗА ПЕРИОДА 13.09.2021 – 19.09.2021 г.

Излъчено от admin на 20-09-2021 09:04:13 EEST

През изминалата седмица са регистрирани общо  336 случая на остри заразни заболявания срещу 277 случая за предходната седмица. От тях 86 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип срещу 68 за предходната седмица. Регистрираните случаи са както следва:

Чревни инфекции: няма регистрирани случаи

Въздушно-капкови инфекции:

COVID-19 245 случая срещу 209 случая за предходната седмица (146 случая в община Шумен, 26 случая в община Нови пазар, 17 случая в община В. Преслав, 13 случая в община Смядово, по 10 случая в общини Върбица и Венец, 7 случая в община Никола Козлево, 6 случая в община Каспичан, по 5 случая в общини Каолиново и Хитрино).

Варицела – 4 случая срещу 0 случая за прeдходната седмица (3 случая в гр. Шумен и 1 случай в с. Царев брод).

Трансмисивни инфекции: няма регистрирани случаи

Паразитози: няма регистрирани случаи

Инфекции с множествен механизъм: няма регистрирани случаи

Невроинфекции: няма регистрирани случаи

Сексуално предавани инфекции:

Сифилис – 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица.

Ухапаните от куче са 0 случая срещу 1 случай за предходната седмица.

Изпрати на приятел :: коментари 0


<< Предишна 1 2 314 15 16 Следваща >>

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
понеделник 25 октомври 2021 в 14:53 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 41 -ва седмица на 2021 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (41 -ва седмица на 2021 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Септември на 2021 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2021 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2019 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2019 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 008