Поредната проба за банер

Всички новини

Новините от всички категории, в хронологичен ред

  Търсене в новините:
 
 
<< Предишна 1 2 315 16 17 Следваща >>

Новини: Европейският ден за борба със затлъстяването

Излъчено от admin на 17-05-2022 15:14:12 EEST

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

В България този ден се отбелязва от месец май 2011 г.

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване. То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания, и други. В резултат на всичко това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СПРАВКА ЗА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ОБЛАСТ ШУМЕН ЗА ПЕРИОДА 09.05.2022 – 15.05.2022 г.

Излъчено от admin на 17-05-2022 12:04:13 EEST

 През изминалата седмица са регистрирани общо  157 случая на остри заразни заболявания срещу 121 случая за предходната седмица. От тях 69 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип срещу 53 за предходната седмица. Регистрираните случаи са както следва:

Чревни инфекции:

Ентероколити – 4 случая срещу 1 случай за предходната седмица (по 1 случай в гр. Шумен, гр. Нови пазар, с. Живково, с. Църквица).

Въздушно-капкови инфекции:

COVID-19 49 случая срещу 38 случая за предходната седмица (34 случая в община Шумен, 6 случая в община В. Преслав, 4 случая в община Нови пазар, 3 случая в община Венец и по 1 случай в общини Каолиново и Смядово).

Варицела – 33 случая срещу 27 случая за прeдходната седмица (26 случая в гр. Шумен, 3 случая в гр. Смядово и по 1 случай в гр. Нови пазар, с. Дибич, с. Т. Икономово, с. Звегор).

Туберкулоза – 0 случая срещу 1 случай за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции: няма регистрирани случаи

Паразитози:

Ламблиоза – 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица (гр. Шумен).

Инфекции с множествен механизъм: няма регистрирани случаи

Невроинфекции: няма регистрирани случаи

Сексуално предавани инфекции: няма регистрирани случаи

Ухапаните от куче са 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица (гр. В. Преслав).

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 16-05-2022 17:00:00 EEST

РЗИ Шумен създава следната организация за поставяне на ваксини срещу COVID-19 в периода от 17.05.2022 г. до 20.05.2022 г. в разкритите имунизационни кабинети:

- Имунизационния кабинет на РЗИ Шумен на ул. „Калоян“ № 1 (до РУО Шумен) от 09:00 ч. до 13:00 ч.

Ще се поставя ваксината на „Пфайзер“,„Модерна“ и „Янсен“ .

Ваксини срещу COVID-19 могат да се поставят и при общопрактикуващите лекари.

 

Желаещите да носят документ за самоличност и медицинска документация при хронични заболявания.

 

 

Таблица за възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу COVID-19

 

Информация за разпространението на COVID-19 в област Шумен за периода 09.05.2022г. - 15.05.2022г.

 

На вниманието на родителите на деца от 5 г. до 11 г.

 

 

Информация относно ваксините е налична в единен информационен портал за борба с разпространение на COVID-19

 

 

Във връзка със Заповед на министъра на здравеопазването относно сроковете на задължителната карантина на близки контактни лица на потвърдени случаи на COVID-19, РЗИ – Шумен информира, че лицата, които са определени като близки контактни по време на епидемиологичното проучване и които имат поставена допълнителна (бустерна) доза срещу COVID-19, може да направят изследване по метода PCR след 72-рия час от поставянето им под карантина. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината  им се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултат в Националната информационна система за борба с COVID-19.

 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Информация за качествата на водата от местните водоизточници в с. Салманово

Излъчено от admin на 16-05-2022 11:00:00 EEST

При извършеното пробонабиране на 10.05.2022 г. и проведения лабораторен контрол на водата от 2 местни водоизточника в с. Салманово, бяха получени следните резултати:

- водата от чешма „Баба Конда“, находяща се между ул. „Кирил и Методий“ и ул. „Милан Борисов“ е с отклонения по микробиологични показатели;

- водата от чешма „Баба Пикла“, находяща се на ул. „Христо Ботев“ е с отклонения по микробиологични показатели и  по показател „нитрати“. Измерената стойност за нитрати е 94 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л.

Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене.

Обръщаме Ви внимание, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 13-05-2022 10:42:00 EEST

РЗИ Шумен организира поставяне на ваксини срещу COVID-19 на всички желаещи в имунизационния кабинет на МЦ „Свети Иван Рилски“ ООД в гр. Шумен, пл. „Възраждане“ №1 (Старата поликлиника, източен вход)  по следния график:

- 14.05.2022 г. (събота) от 09:00 ч. до 13:00 ч.

- 15.05.2022 г. (неделя) от 09:00 ч. до 13:00 ч.

Имунизациите ще се правят с всички налични ваксини в РЗИ Шумен: на „Пфайзер“ „Модерна“ и „Янсен“.

 

Желаещите да носят документ за самоличност и медицинска документация при хронични заболявания.

 

Уведомяваме лицата, на които предстои да се поставя втора доза на тези дни, че могат да посетят дежурния имунизационен кабинет.

 

Таблица за възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу COVID-19

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Информация за качествата на водата от местните водоизточници в гр. Велики Преслав

Излъчено от admin на 13-05-2022 09:10:00 EEST

При извършеното пробонабиране на 09.05.2022 г. и проведения лабораторен контрол на водата от шест местни водоизточника в гр. Велики Преслав бяха получени следните резултати:

- по всички изследвани показатели отговаря водата от чешмите: „Тунела“, „Радула“, чешмата по пътя от гр. Велики Преслав за с. Драгоево и чешмата до В и К;

- с отклонения по микробиологични показатели е водата от чешма „Кюнтя“ и „Горната чешма“ в кв. Кирково. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене.

Обръщаме Ви внимание, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 15 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН РЗИ

Излъчено от admin на 11-05-2022 12:19:08 EEST

РЗИ ШУМЕН организира безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции (хепатит B, C и сифилис) впериода от 11.05.2022 г. до 20.05.2022 г. Желаещите могат да се изследват в РЗИ – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет. 2, ст. № 11 от 9,00 ч. до 16,00 ч.На  15 май 2022 г. се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и трети етап от Национална АНТИСПИН кампания.Тази година инициативата ще премине под мотото, което беше и през изминалата година: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме”.

 

РЗИ – Шумен ще отбележи 15 май – Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ с кампания на регионално ниво под мотото: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме“

 

Кампанията има за цел да насочи вниманието към проблема СПИН и да повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве.

 

Инициативите, свързани с Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН имат за цел да изразят почит към паметта на починалите, да проявят съпричастност, подкрепа и грижа за хората, живеещи с вируса на СПИН и техните семейства.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: КАМПАНИЯ "ПЛЮС МЕН" ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19

Излъчено от admin на 27-04-2022 09:02:37 EEST

„+ мен“ е кампания на Министерството на здравеопазването за повишаване информираността относно ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т. ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани – следствие от COVID-19.

 

 

 

Повече информация за кампанията може да откриете на плюсмен.бг

 

Женското здраве, COVID-19 и ваксините срещу SARS-CoV-2

 

Децата, COVID-19 и ваксините срещу SARS-CoV-2

 

COVID-19 и ваксинацията при хората, страдащи от нервни заболявания

 

Хроничните белодробни заболявания, COVID-19 и ваксинацията срещу коронавирусна инфекция

 

COVID-19 и ваксинацията при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания

 

Дългосрочни последици за здравето след COVID-19

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Информация за качествата на водата от местните водоизточници в гр. Нови пазар

Излъчено от admin на 19-04-2022 10:38:15 EEST

При извършеното пробонабиране на 13.04.2022 г. и проведения лабораторен контрол на водата от 2 местни водоизточника в гр. Нови пазар бяха получени следните резултати:

Водата от чешма „Бялата чешма“, намираща се между ул. „Васил Левски“ и ул. „2-ри юни“ и чешма „Али Чобан“, намираща се между ул. „Бузлуджа“ и ул. „Гоце Делчев“отговаря на здравните изисквания по всички изследвани показатели.

Получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАБОТЕЩИ ЛКК В ОБЛАСТ ШУМЕН ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ 2022 г.

Излъчено от admin на 05-04-2022 09:00:00 EEST

 

РАБОТЕЩИ ОБЩИ ЛКК 

РАБОТЕЩИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ЛКК 

Изпрати на приятел :: коментари 0


<< Предишна 1 2 315 16 17 Следваща >>

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
сряда 18 май 2022 в 12:05 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 19 -та седмица на 2022 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (19 -та седмица на 2022 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Април на 2022 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2022 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2019 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2019 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 006