Поредната проба за банер

Дирекция "Обществено здраве"

СВЕТОВЕН ДЕН НА СЪРЦЕТО – 29 СЕПТЕМВРИ

По традиция от 2000-та година насам, на 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност до която водят и начините на превенция.

През 2012 г. денят на сърцето преминава под мотото „Един свят – Един дом – Едно сърце”.

През тази година фокусът попада върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи.

Мит е, че сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) засягат само възрастните хора, предимно мъжете. Жените страдат от ССЗ наравно с мъжете. Шокиращи са фактите, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута някъде по света една жена умира от ССЗ.

Децата също са застрашени от сърдечни заболявания – риск съществува и преди раждането, но той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене например. Освен това децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно заболяване. Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда – лесно достъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т.н. пасивно тютюнопушене.

Всяка година ССЗ причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако ръстът на стойностите продължи – към 2030 година над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания.

Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко елементарни стъпки, които всеки може да предприеме:

· Налагане на здравословен начин на хранене

Факт: Нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска. Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото Ви състояние и ще намали риска от сърдечни болести.

Съвет: Заменете шоколада с плод, ограничете приема на сол под 5 гр. на ден. Подбирайте цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на Вашето дете. Приобщете го към процеса на приготвяне на храната.

· Повишаване на физическата активност

Факт: Липсата на физическа активност причинява 6% от световната смъртност. Наднормено тегло, диабет и липса на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечно-съдови заболявания като възрастни.

Съвет: Дори 30 минутна активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести. Затова насърчавайте Вашите деца да спортуват или просто да бъдат активни в домакинската работа, на училище и в свободното време.

· Отказ от тютюнопушене

Факт: Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. За съжаление все повече деца и тинейджъри се пристрастяват към цигарите. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в т.ч. и немалко деца.

Съвет: Спрете цигарите изцяло или поне докато се намирате в къщи, за да запазите здравето и живота на хората, които обичате. Информирайте децата за рисковете от тютюнопушенето, стимулирайте ги да изберат пътя на непушача.

Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
сряда 25 януари 2023 в 12:25 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 3 -та седмица на 2023 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (3 -та седмица на 2023 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Декември на 2022 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2022 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2021 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2021 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 005